kulka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2013 Czy wydatki na reklamę mogą być kosztem?? Zostały poniesione przed rozpoczęciem działalności ale mam dokumenty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miś_bubu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2013 Jeżeli spełnia wymogi art. 22 ust. 1 ustawy o PIT, to może.Art. 22. 1. Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kulka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2013 Czyli nie jest to to samo co reprezentacja?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canvas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2013 Reklama i reprezentacja to dwie zupełnie różne kategorie.... Reklama może być kosztem o ile ma związek z osiąganiem przychodów przez firmę (lub zabezpieczenia tych przychodów). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł M. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Wrzesień 2013 Reklama ma zwykle ścisły związek z prowadzoną działalnością ponieważ ma na celu sprowadzić do firmy klientów. Reprezentacja natomiast to już bardziej działania na pokazanie się jako firmy profesjonalnej, godnej zaufania czyli takie które mają wywrzeć na kliencie "łał" i nie koniecznie to od nich zależy czy jakaś konkretna transakcja dojdzie do skutku czy też nie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2013 wydaje mi się, że każda forma reklamy może być uwzględniona w kosztach firmy, żaden urzęd skarbowy nie powinien mieć co do tego zastrzeżeń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateuszoSpaniu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2014 No właśnie często jednak ma, ja na przykład maiłem ogromny problem z wytłumaczeniem ze do prowadzenia działalności potrzebuje około 100 stron internetowych 'bo przecież jedna wystarczy'. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rzewus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2014 Klasyka gatunku spod znaku pań siedzących w swoich ciepłych urzędach czasem nawet jeszcze od czasów PRL i nic nie kumają z otaczającej je rzeczywistości. A dodaj do tego jeszcze typową dla skarbówki upierdliwość, której najłatwiej przyczepić się zawsze to drobnego, bezbronnego przedsiębiorcy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asokalski 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2014 Koszty na reklamę, czy to stacjonarną czy internetową są kosztem w każdej działalności. Przecież służą uzyskaniu określonego przychodu. Czasem trudno wskazać bezpośrednie przełożenie na zyski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szybowiec 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Wrzesień 2014 Zastanawia mnie to jak to jest z wydatkami na wszelkiego rodzaju materiały promocyjne, grafiki, plakaty, billboardy czy oznakowanie w biurze. Chodzi mi np. o wszelkie koszty związane z taką usługą jak rebranding, tutaj są przykładowe usługi jakie wchodzą w skład tego pojęcia http://www.apla.eu/oferta/rebranding/ Jak to jest z rozliczaniem takich wydatków? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach