darkness365 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2014 Gdy dokonałem importu towarów z USA (akcesoria do telefonu) otrzymałem jakiś SAD. Proszę mi napisać co to jest?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lucy 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Sierpień 2014 Dokument SAD dołączany jest podczas dokonywania transakcji zagranicznych podczas importu towarów (proszę nie mylić z wewnątrzwspólnotowym nabyciem towarów). Zgodnie z nim wartością zakupionego towaru jest cena nabycia powiększona o cło. Cło należy naliczyć zgodnie z datą wystawienia tego dokumentu celnego, niezależnie od daty wystawienia faktury dokumentującej zakup towarów. Dodatkowo dokument SAD jest niezbędny, aby dokonać odprawy celnej towarów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Joasia27 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2015 A jak uzyskać taki SAD? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała księgowa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2015 SAD (czy wersja elektroniczna PZC) są wystawiane przez urząd celny. Jeżeli odprawy w Twoim imieniu dokonuje np kurier, to do niego najlepiej się zgłosić z prośbą o przesłanie dokumentu celnego SAD.Jeśli podczas odprawy celnej został naliczony podatek VAT, który należało uiścić, to na podstawie dokumentu celnego SAD/PZC można dokonać jego odliczenia. SAD w tym względzie jest traktowany dla celów odliczenia VAT tak samo jak faktura zakupu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach