marwi85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2015 Posiadam swój prywatny telefon, jest on na abonament ale zarejestrowany na mnie jako na osobę prywatną. Jednak wykonuję też z niego rozmowy związane z prowadzoną przeze mnie działalnością. I tak się zastanawiam czy wydatki na ten telefon mogę jakoś zaliczyć do kosztów firmowych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała księgowa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2015 Witaj marwi85!Przy umowie na osobę prywatną abonanemt nie będzie mógł być kosztem firmowym a jedynie koszt rozmów, ale wg bilingu, czyli w podziale na rozmowy, które faktycznie zostały przeprwadzone na cele firmowe (to tak zgodnie z literą prawa podatkowego). W takim wypadku najprościej podpisać umowę na firmę, wtedy cały abonament ujmiesz w kosztach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marwi85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2015 Dzięki wielkie za odpowiedź A tak się jeszcze zastanawiam skoro muszę posiadać billingi żeby móc zaliczyć rozmowy w koszty to co w sytuacji, gdy mam telefon na kartę? Wtedy przecież nie dostaję billingów (pytam tak z czystej ciekawości, jak wygląda ta kwestia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2015 (edytowane) Jeśli jest to prywatny telefon na kartę to raczej nie rozliczysz zakupu doładowania w kosztach firmowych - trudno w tym przypadku udowodnić ile z niego dzwoniłeś służbowo a ile prywatnie Edytowane 2 Listopad 2015 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
margo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2015 Może i trudno udowodnić ale w przepisach nie jest nigdzie napisane, że nie możesz używać telefonu na pre-paid. Najlepiej w takim przypadku przyjąć go na środki trwałe i wtedy faktury za doładowania wrzucać w koszty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2015 Może i trudno udowodnić ale w przepisach nie jest nigdzie napisane, że nie możesz używać telefonu na pre-paid. No nie ma... ale koszty za doładowania PRYWATNEGO telefonu w kosztach? Urząd na pewno bardzo by się zainteresował.Jak to będzie telefon firmowy to oczywiście inna bajka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
margo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2015 Środki trwałe = Twoje oświadczenie, że to jest sprzęt firmowy. Dodaj sobie dwa do dwóch... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach