lulek55 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2015 Mam małą zagwozdkę, bowiem zamówił u mnie towar klient - osoba prywatna - z Rosji. Jak mam to opodatkować, jaka stawka VAT? Normalnie w kraju i dla osób prywatnych z UE stosuję 23% (sprzedaż dla osób prywatnych z innych krajów UE jest sporadyczna i nie przekroczyłem dotąd żadnych limitów). Czy przy sprzedaży do Rosji będzie podobnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mała księgowa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2015 Tu mamy do czynienia z eksportem towarów, a więc jeśli posiadasz potwierdzenie wywozu towarów poza granice (SAD bądź w wersji elektronicznej IE-599), to możesz zastosowac stawkę VAT 0%.Zobacz też omówienie w poniższym artykule:http://poradnik.wfirma.pl/-eksport-towarow-stawka-vat-a-brak-dokumentow-celnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2016 Witajcie, odświeżam temat. A co jeśli z jakiegoś powodu nie otrzymam potwierdzenia wywozu? Zamierzam dopiero zacząć sprzedaż towarów za granicę, w tym właśnie do Rosji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stoktorka5 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2016 Jeżeli nie otrzymasz w ogóle potwierdzenia wywozu, to trzeba będzie opodatkować sprzedaż stawką 23% VAT. Warunkiem zastosowania stawki 0% przy eksporcie towarów jest posiadanie przed upływem terminu złożenia deklaracji VAT za dany okres rozliczeniowy dokumentu potwierdzającego wywóz towaru poza UE. W przypadku braku SAD/PZC do tego terminu, nie wykazuje się tej dostawy w ewidencji za ten okres rozliczeniowy ale dopiero w następnym okresie przy zastosowaniu stawki 0%, o ile zdąży się już pozyskać potwierdzenie wywozu. Jeżeli do tego momentu nadal nie będziesz mieć dokumentacji to niestety sprzedaż należy wykazać z naliczeniem 23% VAT. Część przedsiębiorców, którzy sprzedają dla osób prywatnych, wystawia z góry faktury na 23% a potem po otrzymaniu potwierdzenia wywozu wystawia korektę na na stawkę VAT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach