Małpka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2015 Czy mam rozliczać różnice kursowe jeśli fakturę dla kontrahenta zagranicznego mam wystawioną w PLN a zapłata jest w Euro na konto złotówkowe i bank dokonał przewalutowania na złotówki? Mam niedopłatę i zastanawiam się co z tym zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paullina 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2015 Gdy faktura wystawiona jest w złotówkach a płatność następuję w Euro, w takim przypadku przy otrzymaniu zapłaty nie powstaną różnice kursowe, lecz wystąpi nadpłata lub niedopłata. U ciebie wystąpiła niedopłata, nie jest to uznawane za koszt podatkowy, nie można tego rozliczyć,skontaktuj się z klientem z prośbą o dopłatę do faktury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lorento 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2016 A jak mam sytuację, że wystawiłem fakturę w euro i kontrahent miał przelać mi na konto walutowe pieniądze a przelał na zwykłe złotówkowe w PLN? On dokonał przelewu normalnie w złotówkach. Wychodzi mi inna kwota z faktury i inna z przelewu. To taki sam przypadek jak wyżej opisany? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach