Irena 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2016 Mam pytanie. Od dwóch miesięcy przebywam na zwolnieniu lekarskim (jestem w ciąży). Tak się zastawiam czy w tym czasie kiedy przebywam na L4 mogę dodatkowo wykonywać inne prace, np na umowę zlecenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Znawca 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2016 Jakakolwiek praca zarobkowa w czasie przebywania na zwolnieniu lekarskim jest zabroniona. Oprócz utraty prawa do zasiłku chorobowego, możesz stracić również pracę. Nie licz na to, że nikt się nie dowie. Kontrole pracowników przebywających za L4 są powszechne. Kontroli może dokonać ZUS lub sam pracodawca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olka Olka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2016 A jeżeli zatrudniam zleceniobiorcę (studenta), który nie jest zgłoszony do żadnych ubezpieczeń, przyniósł L4, czy muszę je wysyłać do ZUS? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_am 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2016 Jeżeli zleceniobiorca nie podlega ubezpieczeniom w ZUS, nie należy przekazywać do ZUS zwolnienia chorobowego, gdyż osoba ta nie ma prawa do otrzymania zasiłku chorobowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach